Na navýšení prostriedkov sa odborári s ministrom zatiaľ nedohodli

18.04.2012 Bratislava

Bratislava 17. apríla (TASR) - Školskí odborári sa na prvom oficiálnom stretnutí so šéfom rezortu školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) zatiaľ nedohodli na svojej hlavnej požiadavke - vytvorení postupových krokov navýšenia financií v školstve. Naďalej tak ostávajú v štrajkovej pohotovosti. O tejto téme budú odborári s ministrom rokovať na ďalšom stretnutí.

"Dohodli sme sa na tom, že bude vytvorená štvorpartita, kde budeme prizývaní na pripomienkovanie zákonov," zhodnotil výsledky pondelkového (16.4.) rokovania predseda školského odborového zväzu Pavel Ondek. Čaplovič zástupcom zväzu oznámil, že štátna kasa je prázdna, a tak bude zvýšenie prostriedkov do školstva a aj platov tento rok problematické. Premiér Robert Fico (Smer-SD)v pondelok (16.4.) na ministerstve školstva povedal, že je nekorektné hovoriť o zvyšovaní platov v stave konsolidácie verejných financií. "Ja som presvedčený, že pokiaľ štát našiel peniaze na Grécko a pravdepodobne nájde aj pre zdravotníkov, tak by sa mal zamyslieť aj nad tým, aká je súčasná situácia v školstve," reagoval pre TASR Ondek. Odborári podľa neho štrajkovú pohotovosť odvolajú, keď dostanú prísľub navýšenia prostriedkov.

Podľa odborárov by platy učiteľov v regionálnom školstve mali počas štvorročného volebného obdobia dosiahnuť 1,2- až 1,6-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Vo vysokom školstve by platy mali vzrásť na 1,7- až trojnásobok podľa kariérneho rastu, čiže v priemere by mali dosiahnuť dvojnásobok priemernej mzdy. V katastrofálnej platovej situácii sú podľa predsedu odborového zväzu nepedagogickí zamestnanci, ktorých najnižšia tarifa v tabuľke nedosahuje ani minimálnu mzdu.

"Sľubujem, že urobím všetko preto, aby som pomohol riešiť problémy dlhé roky podceňovaného pedagogického stavu. V štvorročnom období by som chcel výraznejšie zvýšiť platy, ale budúci rok bude najťažší," vyhlásil Čaplovič v rozhovore pre TASR v čase nástupu do funkcie.

Najbližšie by sa podľa Ondeka mali odborári s ministrom stretnúť asi o dva týždne.
 

Vyberte región